Villámárvizek megelőzése természetes vízvisszatartó módszerekkel

Az elmúlt években a közvetlen környezetünkben is szembesültünk a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék által okozott villámárvizekkel. Bár a jelenség jobbára a hegyvidéki területek sajátossága, a Dunántúli-dombság zalai és somogyi területein is jelentős károkat okozott a 2020-as évben.  A Zala megyei Surd, Liszó, Zalamerenye, Galambok és Miháld településeken tavak és víztározók sérültek meg, a Somogy megyei Nagyatádon, Ötvöskónyiban és Lábodon pedig vízhiányt okozott a nagyatádi vízműt elöntő villámárvíz.

A Belügyminisztérium évről-évre szembesül ezzel a problémával, az önkormányzatok ár- és belvízkárokhoz kapcsolódó vis maior támogatási igényei jelentős összeggel terhelik a költségvetést. 2011-2017 években összesen 36,37 Mrd Ft, 2018-ban 8,11 Mrd Ft, 2019-ben pedig 6,15 Mrd Ft volt az önkormányzatok által vízkárok miatt igényelt vis maior támogatás.

A villámárvizek kialakulásának megelőzésére az önkormányzatok számára költséghatékony megoldást kínálhat különböző természetes vízmegtartó módszereke alkalmazása.  Ezen megoldások bemutatására és azok elterjesztésére a Belügyminisztérium vezetésével öt hazai önkormányzatból és négy szakmai szervezetből álló konzorcium pályázott a LIFE Program Éghajlat-politikai Alprogramja keretében és nyert támogatást 2017-ben.

Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című, LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú, LIFE-MICACC projekt célkitűzései között szerepel különböző természetes vízvisszatartó módszerek hazai felhasználhatóságának és működőképességének vizsgálata, valamint azok propagálása a magyar lakosság és az önkormányzatok körében.

Az önkormányzatok részére javasolt vízmegtartó megoldásokról a LIFE MICCAC projekt honlapján tájékozódhat:

https://vizmegtartomegoldasok.bm.hu/hu/nwrm/altalaban_az_nwrmrol

A kép forrása: http://nwrm.eu/hydro-morphology

 

  • 2
  • 2021-03-03 15:03:02
  • vízvisszatartás, LIFE, önkormányzatok, villámárvíz

Hírarchívum

Cimkék